Haydar Yılmaz beyin yazısı

AKIL TUTULMASI ..1
.
TAHTA KAŞIK,PLASTİK SÜZGEÇ İLE
METALE DEĞMESİN MANYETİK ETKİ VAR HİKAYESİ.
..
Gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum.
Mantığın sınırlarını zorluyorum anlayamıyorum.
Düşünüyorum detaylıca ,içinden çıkamıyorum.
.
Sonunda bu ismi sıfatlandırmakta yarar gördüm.
.
AKIL TUTULMASI .
.
İnsanların hiç sorgulamaması ,araştırmaması ,hiç düşünmemesi ve hiç incelememesi ile ilgili çevremizde bir çok durum ve olgu ile karşılaşmışsınızdır.
.
Ama bu bir başka..!.
O kadar akademisyen ,entellektüel düzeyi yüksek ,okumuş olsalarda insanların bunun sorgulamaması çok enterasan.
..
KONU ……KEFİR
Kefir ;aynı yoğurt gibi ,peynir fermente bir süt ürünü.
Ana maddesi süt …
Nasıl yoğurtta bakteriler var ise ,nasıl peynirde bakteriler var ise ,ondada aynı ,ama biraz daha fazla sayıda bakteri var.
Bu bakterilerede biz probiotik sıfatını kullanıyoruz etkin olduklarından dolayı.
..
YOĞURT VEYA PEYNİR MAYALARKEN.
Yoğurt veya peynir mayalarken size uyarılarda bulunuldu mu hiç?
Aman tahta kaşık kullanın
Aman plastik süzgeç kullanın diye ..
Aman metale değmesin ,manyetik bir etkilenme var diye !..
..
Cevap …hayır değilmi ?
Tabiiki hayır !.
.
SÜT İŞLETMELERİNDEKİ HİJYEN
Metal ki ,özellikle paslanmaz çelik bütün süt işletmelerinde kullanılması zorunlu en hijyen materyal.
Süt işletmelerinde bir tane bile tahta veya ahşap veyahut plastik bir materyal bulundurulmaz.
Eğer yapılan denetimlerde tahta veya plastik materyal var ise cezalar yazılır hemen ….
…Hijyen koşullarına uymadınız ….
Tahta ve plastik kalıntı taşıyan ve mikrobik bulaşma kaynağı olan maddelerdir.
Bunları bulaşık makinsinde atıp,yıkayanlarda var ,birde kalıntılara kimyasallar ekleniyor…
..
Fİ TARİHİNDE UYDURULAN BİR HİKAYE
DOGMA !….
.
Kefirin popüler olması ile ilgili olarak defalarca yazdım.5000 yıl önce bulunuşunu,100 yıl önce bilim dünyasının araştırmalarını,son 20 yıldan beri nasıl tekrar gündeme geldiğini.
İzleyenler,takip edenler biliyor.
..
Kefir daneleri denilen kristalimsi yapı ile tekrar tekrar mayalama yaparak kefir elde edilmesi bir yöntem.
Kefir daneleri elden ele dolaşarak sürekli paylaşılıyor.
Bunun ile ilgili kimisi ticaret olarak kimiside sosyal paylaşım olarak sürekli daneleri birbirlerine gönderiyor.
..
Kefir kardeşliği diye paylaşım grupları kuruluyor
Çok mutlu oluyorlar paylaştıkça ?…
Çok hoşlarına gidiyor ?…
..
Ve hemen uyarı geliyor..
Aman ! Metal kaşık kullanma !..
Tahta kaşık kullan ve plastik süzgeçle süz.!..
.
Fi tarihinde kefir danelerinin ezilmemesi veya zedelenmemesi için masumane söylenmiş ve uydurulmuş bir uyarı ,bugün gelip bir dogmaya dönüşebiliyor.
Hiç tartışılmayan ve doğruluğuna inanılan bir dogma..
..
Yanlış olabileceğini bile kimse aklına getirmiyor.
Bu konuda kefir ile ilgili araştırma yapanlarında sesi çıkmıyor!.
.
KEFİR AYNI YOĞURT GİBİ PEYNİR GİBİ ..
Yoğurtta peynirde metal kaşık nasıl manyetik bir etki yapmıyorsa kefirdede olan bir manyetik etki yok.
.
Tam aksine bundan dolayı tahta kaşıktan plastik süzgeçten milyonlarca mikrop bulaşıyor.
Her türlü patojen yani hastalıklara yol açan patojen kalıntılarını dokusunda taşıyan tahta kaşıktan plastik süzgeçten zincirleme hastalık yayılıyor.
..
Sağlık için kefir mayalarak tüketmek isteyenler,sağlık değil hastalık kapıyorlar.
..
GELİN BU DOGMALARI YIKIN !..
AKIL TUTULMASINDAN KURTULUN..

——————————————————————-

AKIL TUTULMASI ..2
.
CANLI MAYA …..?
ÖLÜ MAYA ……..!.
..
Gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum.
Mantığın sınırlarını zorluyorum anlayamıyorum.
Düşünüyorum detaylıca ,içinden çıkamıyorum.
.
Sonunda bu ismi sıfatlandırmakta yarar gördüm.
.
AKIL TUTULMASI .
.
Özellikle kefir ile ilgili olarak çok söz edilen bir kavramdan bahsetmek istiyorum.
Kavram diyorum ama ,aslında bu tanıma insanlar akılları erdiğince böyle algıladıkları için böyle anlam yüklüyorlar.
..
Kefir ; bu ülkede çok az olarak evlerde bulunan daneler ile yapılırdı.
Üniversiteleri kefir danesi ile ilk tanıştıran Prof. Dr. Hasan Yaygın’dır.
1966 yılında Ege Üniversitesine Almayadan kefir daneleri getirmiştir.Üniversitede hem üretim yapmaya başlanılmış hemde bu fazla olan danelerde satılmaya başlanarak dağıtılma olanağına oluşmuştur.
.
Bununla birlikte aktar denilen yerlerde satılan danelerden alınarak evlerde kefir yapılmaya çalışılmıştır.
.
Daha sonra sorumluluk aldığım Türkiyede ilk defa kefirin endüstriyel olarak üretilmesi ile popülerlik kazanmış.
Kefir tanıtılmıştır.
İçeriğindeki ” Probiotik bakteriler ” hakkında bilgiler verilmiş.
Bağırsakların 2. beyin olduğu ,sindirim sistemi ile bağışıklık sistemi üzerine detaylı açıklamalar yapılmıştır.
Bu çabaları verdiğimizde Don Kişot gibiydik.
.
Bu çıkış ,aynı zamanda aktar denilen yerlerde kefir danesi satışlarınıda arttırmıştır.
Evde kefir danesi ile kefir mayalayanlarında sayısı artmıştır.
Çoğalan kefir danesini paylaşarak dağıtım yapılması ile yaygınlık artmıştır.
..
Kefir ; sağlık iddiası taşıması itibariyle fonksiyonel gıdaların ilk sayfasını açmıştır .
Öncülük yapmıştır.
.
Kefir ;ismi ile sağlıklı yaşamın ilk akla gelen ve aranılan bir olgusu olmuştur.
..
Ancak ;kefir danesi üzerine maalesef araştırmaların yapılmaması,
incelemelerin hiç olmaması ile bir çok yanlış algıların ortaya çıkmış,yine bir sağlıksız olgunun üstü örtülmüştür.
.
Kefir üretiminin tek yolu ”kefir danesi” değildir.
Kefir sadece kefir danesi ile mayalanırsa gerçek kefirdir ,diyenlerden ,benim mayam Kafkasya’dan geldi ,benim mayam Orta asya’dan geldi ,benim mayam Tibet kefiri diye üstünlük yarışlarıda yaşanmaktadır.
Fermente süt ürünleri içinde yoğurt ,kımız ve peynirden farklı olarak ” maya ” tabirinde kristalimsi bir yapıda olması itibariyle ilgi çekmiştir.
Bu yapı proteinlerin arasında köprüler kurulması ile oluşan bir yapıdır ve probiotiklerde bu proteinlere tutunmuş haldedirler.
.
Kefir üretiminin diğer yollarından olan ve dünyada en hijyenik olarak kabul gören ve yaygın olarak kullanılan ise liyofilize yöntemi ile toz formuna getirilmiş olan kefir mayasıdır.
.
CANLI MAYA ..ÖLÜ MAYA ..
Yanlış algılanan ve sürdürülen kefir danesi CANLI ,kefir mayası ÖLÜ mayadır anlamına gelecek bir söylemlerin varolmasıdır.
.
Kefir danesi tekrarlanan mayalanmalardan dolayı sürekli performansı azalan etkinliği eksilen probiotikler olduğunu kimse sorgulamıyor.
Kimse tekrarlanan mayalamalardan dolayı içine mikropların bulaşabileceğini aklına bile getirmiyor.
Küf ve mantarların bulaşabileceğini hiç düşünmüyor.
Sütün çok hassas bir madde olduğu bilinirde ,kefir danesinin çok hassas olduğu hiç akla bile gelmez.
Hele içeriğindeki probiotikleri gözleriyle yaptığı gözlemlerle veya tadına bakarak diliyle analiz etmeye çalışırlar.
Hımm. bu maya şöyle olmuş .böyle olmuş gibi yorumlar yapılır durur.
Resimler gönderilir sosyal medyada .Benim mayama bir şey oldu galiba diye sorulur.Cevaplar yüzlerce gelir..
Oysaki probiotikler canlı mikroorganizmalardır.
Ancak ve ancak mikroskop ile gözlenirler ve incelenirler.
.
HERKES KEFİR UZMANI OLDU.
Kefir danesi paylaşımlarına bakıldığında her kafadan bir ses çıkıyor.Herkes aklının erdiği kadar yorumlar yapıyor tavsiyelerde bulunuyor.Çok iyi biliyormuş gibi ifadeler kullanarak ,kefir hakkında ahkam kesiyor.
Kefir danesine bu anlamda CANLI MAYA tabiri kullanarak toz formundaki kefir mayasınıda ölü anlamına gelecek bir sıfat verilir
Bu trajikomik bir sıfatlandırmadır.
.
ÖLÜ MAYADAN MAYALAMA OLMAZ.
Kefir mayası ;orijinal kefir kökündeki probiotik bakterilerinin en güçlülerinin en etkin olanlarının seçilerek izole edilmesi ile yine fermentasyon yöntemi ile çoğaltılmıştır,elde edilmiştir.
.
KEFİR MAYASI
En sağlıklı, en güçlü ,en temiz ,en hijyenik ,en etkin olan kefir mayasıdır .
Probiotiklerden yararlanmanın en sağlıklı yolu budur.
Hiç bir mikrobik bulaşmanın olmadığı bu yapı canlıdır. Mikroorganizmalar canlı bir şekilde sütü mayalarlar ,çoğalırlar,canlı ve güçlü bir şekilde bağırsaklara giderler ve orada tutunurlar.

KEFİR DANESİ
Kefir danesi içinde probiotiklerin dışında her şey mevcuttur.
Çevreden bulaşmış olan patojenler,yani hastalık yapan mikroplar ,küfler ,mantarlar bulunmaktadır.Ve bunlar bileşik halinde bulurlar Her mayalamada bunlar çoğalırlar.Zincirleme bu tehlike devam eder.
Sağlık yerine hastalık kaynağı olan bu içerik hiç kimse tarafından hiç bir zaman bilinmez.
Bilinmeside mümkün değildir.
Ancak kefir daneleri bir laboratuar ortamında analiz edilirse bunlar tespit edilecektir.
Masumane olarak kefir danesi paylaşmak ne kadar doğrudur?
İçeriğinde ne olduğunun bilinmediği kefir danesine CANLI maya diyerek bunu ön plana çıkarmak bana göre bir AKIL TUTULMASIDIR.
.
KEFİR DANESİNİN İÇERİĞİ VE YAPISI SORGULANMALIDIR.
Araştırmadan Sorgulamadan İncelemeden sadece ve sadece ağızdan ağıza kulaktan kulağa dolaşan bilgiler ile sağlık ile kumar oynanmamalıdır.
3. Mikrobiota Kongresine sunulan Marketteki kefirler ve Evde mayalama yapılan Kefir daneleri üzerine yapılan araştırma tarihi niteliktedir.
İçeriklerinde 1 tane bile probiotik yoktur .
Patojenler ise bol miktarda vardır.
Bu çok tehlikeli bir durumdur
Araştırmayı yapanlar ilgili kuruluşları göreve çağırmışlardır
Maalesef ülkemizde yapılan en ciddi ve tek araştırmadır.
.
Aktarlarda sağlıksız koşullarda denetimsiz ve kontrolsüz satılan kefir daneleri bana göre Cinayet sebebidir.
Elden ele dolaştırılan kefir daneleri masum değildir ..!..
Hayati derecede kritik hastalıklarla boğuşanlar sağlık için kefir danesini aramakta ,verenlerde yardım etmenin inanılmaz mutluluğunu tatmaktadırlar.
Ne kadar doğru ?
Hastalıkları yenipte mikrobik enfeksyonlardan hayatını kaybedenleri izliyoruz hep birlikte .
Sorumluluk duyuyormuyuz ?
..
Ayrıca SU KEFİRİ gibi kefirle alakası olmayan bulaşıcı yapılar bilgi kirliliği içinde yaygınlaştırılmaktadır.
Kombuçya çayı diye ifade edilen yapıda aynı şekilde bulaşıcılık konusunda şaibelidir, sabıkalıdır.Salgın hastalıklara yol açtığı konusunda bilgiler bulunmaktadır.
.
Sosyal Sorumluluk gereği uyarı yapıyorum !..
Akıl tutulmasından kurtulalım..!..

Reklamlar