Bu yazıda size benim deneyimlerim ve öğrendiğim bilgileri harmanayarak Gaps prokolünde nasıl ilerlenebiliri anlatmaya çalışıcam.
Biliyorsunuz ki Gaps diyetinde giriş, tam ve çıkış aşamaları bulunuyor.
Bir kere hayat boyu çıkış denilen aşamaya gelinmemesi gerektiğini düşünüyorum.Tam diyette bile bazı gıdalara dikkat etmeli.
Gaps sayfasındayız fakat yine bence süt ürünlerine dikkat etmeli.Ben hayatım boyunca tüketmeyi düşünmüyorum.Tüketmememin sebebi durumumun çok ağır olması.Siz tüketip tüketmiyeceğinizi araştırmalaranız sonucunda veya daha başka yol göstericiler vasıtasıyla bulabilirsiniz.Bir de durumu ağır (psikolojik sorunlar , ağır fizyolojik sorunlar vb. gibi) kişilere zaten hayat boyu önerilmiyor.Çok dikkatli olunmalı.Bu konuda yeterli bilgiye sahip değilim, ondan kesin bir şey söyliyemiyicem.
Hastaların bir şekilde giriş diyetine kendilerini uygun hale getirmeleri gerekiyor.
Peki bu nasıl olabilir?
Çoğu kişide şeker problemi mevcut.Diyette karbonhidrat miktarı çok düşük olduğu için, hasta krizlere girebilir, istemsizce şekere saldırabilir.Burada yapılması gereken şey hindistan cevizi yağına veya hayvansal iç yağlara (hayvansal yağı herkes sevmez) bir miktar bal (bal miktarı az olsun) karıştırıp kriz zamanında yaptığınız karışımı kaşıklayıp emmek.Yavaş yavaş şeker krizleri azalıcak ve en sonunda yok olucaktır.
Tabi öğünlere bol yağ kullanmayı unutmayın.Yine ilk başlarda öğünlerde havuç gibi glisemik indeksi yüksek sebzeler kullanabilirsiniz, tabi bu tür gıdaları da düzeldikten sonra kesmek kaydıyla.Eğer yemeğiniz bittikten sonra hala açlık hissediyorsanız bilin ki az yağ kullanılmıştır (şeker probşemi düzeldikten sonra açlık).Bol yağ kullanmak ister istemez yemeğin miktarını ve gün içindeki öğün sayısını azaltmanıza sebep olacak.Önceki paylaşımlarımdan da bildiğiniz gibi günde en fazla iki öğün yemek sağlık için doğru bir eylemdir.İki günde üç öğün de olabilir.Bu sizin seçiminize kalmış bir şey.Ben günde tek öğün yemek yiyiyorum mesela.
Giriş diyetinde glisemik indeksi ( Gİ ) pişse dahil otuzun altında ve vücuda zararı dokunmuyucak sebzeleri çorbalarda kullanın.Yani ketojenik şekilde Gaps diyetini uygulayın.Uzun bir süre böyle gidin.Ben 2 sene böyle besleneyi düşünüyorum.Antifungal, antiparazit vb. gibi şifalı fakat Gaps diyetine uygun gıdaları da kullanın.Bir çok Gap sendromluda candida albicans mantarı patojen bir boyuta geçmiş şekilde bulunur.Zaten bu tür mantarlar karbonhidrat ile yaşamaya devam eder.Belki bazılarına Gİ’i düşük pişmiş sebzeler dahi sıkıntı çıkartabilir.
Bir de bağırsak inflamasyonları var (İbd). Bu grupta ibs, chrons, ülseratif kolit vb. gibi belirtiler mevcut.
Bu tür durumlarda bazı hastalar iyi pişmiş sebze dahil tüketemez çünkü ağrı ve yanma gibi bir sürü soruna neden olabilir.Bu tür durumlarda hastalar sebzelere belli bir süre ara verip (belki bir iki ay, deneyip test etmek lazım) öğünlerinde paça gibi yumuşak jel gibi gıdaları artırmalılar.Ciğer gibi şeyler de olabilir.Yumurta sarısı zaten tüketilicek eğer alerji yoksa.Ama et hastayı kabız yapabilir dikkat etmeli.Yağ zaten olduğu için kabızlığı azaltır.Simdirim enzimleri de çok yardımcı olur.İlk başlarda eğer ki yağ sindiriminde sorun varsa ox bile denilen takviye kullanılabilir.Betaine hcl ve pankreas enzimini de çoğu ağır durumu olan hastalar kullanır.Durumu hafif olanlara da yardımcı olur.Ben beş kapsül betaine hcl, iki kapsül pankreas ve bir kapsül ox bile kullanıyorum.Kitapta 2 betaine, 2 pankreas ve duruma göre bir ox bile öneriliyor.Tabi bunların sırası var.Onu da önceki gönderierimde paylaştım.
Bir de probiyotik konusu var.Gaps protokolüne başlar başlamaz probiyotik alınmaz ve alınacaağı zaman ise çok düşük dozlarda başlanmalıdır.Önceki yazılarıma bakabilirsiniz.Gaps destek sitesinde hangi aşamada başlandığı söyleniyordu galiba.
Diyete başlandığında veya belli bir süre ilerlendiğinde.Bazı destekler alınabilir ve bazları zaten alınmalı.Karaciğer destekleri,alternatif tedaviler (ozon, scio vs..), metilasyon destekleyicileri (folat, mb-12 vs..), omega-3 (omega-3’ün nasıl seçilmesi gerektiği ve iyi firmaların listelerini paylaşmıştım), Antipatojen gıdalardan , sindirim enzimlerinden, probiyotiklerden zaten bahsetmiştim ve kitapta yazan başka takviyeler de olur.
Hastada veya fazla sıkıntısı opamayanda da genetik ve epigenetik sorunlar olabilir.Bunlara uygun takviyeler öneriliyor.Hayat bo kullanılmalı deniliyor.Bu konu hskkında kesin bir şey söyliyemem.Size yardımı dokunsun diye gelecek payşımlarda genetiği işliyicem.
Ağır vakalarda giriş çok uzun yada hayat boyu sürer.
Temel besin olan et kemik suyunda mümkün olduğunca fazla et kullanmaya çalışın.İlk başarda durumu ağır olan kişilere çok fazla pişirmeyin.İllaki çok taş gibi olsına gerek yok.Besleyicilik değeri yülsek olsun.
Ben yaptığımda içine kuzu etini, kemiğini ve paçasını atıyorum.Jel kıvamında çok da güzel oluyo.Sonra sıcak sıcak kavanoza koyup buzluğa atıyorum.Üste çıkan yağı yemeklerde kullanıyorum ama eğer dana kullanırsam tadını pek beğenmiyorum , dana kemiğinde ağır metal de fazla olabilir.Soğuyuk jelleşmiş et suyunu da buzdolabı poşetlerine aktarıp buzluğa geri koyuyorum.İçine artık sebze atmıyorum çünkü içine şekeri geçiyor ve bu beni çok rahatsız ediyor.Candidayı azdırdığından reflü, şeker krizi filan yapıyor.
Gaps’de ilerlerken insanların karşılaştığı maya büyümeleri de işin içine karbonhidratlı şeylerin girmesiyle oluyor.Mesela sebze suyu.Sebze suyunda istediğiniz sebzeyi kullanın, yinede kandidayı besliyicektir.Eğer
patojen bir boyuttalarsa.Candidaya karşı tavsiyeler ve biomedikal tedavi hakkında paylaşımlar da yapmaya çalışıcam.

Son olarak
Aceleci olmayın.Sakin gidin.Ama gidin.
Otizm gibi çok ağır hastalar iyileşiyor siz mi iyileşemiyeceksiniz

Reklamlar