Gaps girişte olduğumuzu varsayarsak.
Oksalat, salisalat ve lektin içeren glisemik indeksi (Gİ yani şekeri) yüksek, sibo diyetine uymayan ve çok lifli (piştiğinde dahi liflerinin bağırsağı tahriş edicek kıvamda olan, diyelim) sebzeler size sıkıntı çıkartabilir.Özellikle oksalat ve lektin ( lektin ve oksalat ile ilgili bir makale mevcut sayfada) içerenler tehlikelidir diye düşünüyorum.Tabi çok lifliler ve şekeri yüksek sebzeler de sıkıntı çıkarır.Sibo diyetin de ise foodmap ve scd denilen diyet harmanlanır.Bu diyette bazı karbonhidrat türlerinden kaçınmak gerekir çünkü patojen florayı besleyebilirler.
Benim önerim özellile oksalat ve lektine (lektinden belki uzaklaşmak) dikkat etmek.Zaten gaps’e uygun lifi az sebzeleri yiyorsunuz. Sibo diyetine de uymanızı tavsiye ederim.Bir de her sebzeye karşı sıkıntı yaşayan olabilir.Bağırsak yanması vb. gibi.Bu tür durumlarda belli bir süre sebzesiz beslenmek iyi gelir.Kabız olmamak için et çok az yiyin veya yemeyin.Yumuşak gıdlara tüketin.Paça, ciğer gibi.
Zaten gerekli proteini alıyorsunuz.Süper besin olarak da yumurta sarısı ve ciğer.
Ben yakında sebzeler ile ilgili liste tarzında bir yazı paylaşıcam.
Şimdilik şu sebzeleri deneyin isterseniz.Bağırsak sorunu fazla olanlar için hazırladım.
(Kabak (yeşil), havuç (Gi’si yüksek), brokoli (sapları değil ve oksalat var biraz), pancar (Gi’si yüksek),)

Reklamlar